AZ AIRBNB-K

A Bulinegyed lehet áldás, lehet átok. Valójában egyik sem: csupán egy helyzet, amihez lehet alkalmazkodni. Nekünk sikerült. Ha követed a blogot, elmondom, hogyan.  

A helyzet

 A házunkban 5 kocsma és 6 bejelentett airbnb működik. Mivel a lakások egy része a Rákóczi útra nyílik, a nyári estéken ezen a fronton hagyományosan mindenki a belső udvarra nyit ablakot. Ezzel ki lehetett védeni mind a forgalom, mind a kocsmák zaját, de amikor megjelentek az első bulituristák, a nyugodt estéknek annyi lett. Tavaly márciusban már ott tartottam, hogy azt mondtam, vagy megoldjuk a problémát, vagy elköltözöm. 

Így kezdődött...

A megoldás

 nem volt egyszerű. Eredetileg azt akartam elérni, hogy az airbnb-k alkalmazzanak fizetett éjjeli portást, hogy kordában tartsák a vendégeiket, de ez nem jött össze. A következő lépés az volt, hogy rögzítettem a neccesebb eseteket – aminek azért volt visszatartó hatása. Akadt olyan airbnb, ami akkor kezdte megfékezni a vendégeit, amikor feltöltöttem a vendégeiről készült videót az FB oldalára.

Sokat lendített a helyzeten, hogy egyre több lett az airbnb – ugyanis már a többi szálláshely vendégeit is zavarták a hangoskodók.

Hozzá kell tenni, hogy az airbnb tulajdonosok zöme igyekszik békés viszonyt kialakítani a lakókkal. Akivel nem lehetett beszélni, arra kihívtuk az önkormányzatot és a rendőrséget, akik példás gyorsasággal intézkedtek. Ezt követően rendeződtek a dolgok, tehát az airbnb-k mostanra nyomatékosan felhívják a vendégek figyelmét arra, hogy tartsák be – a házban amúgy minden emeleten kiplakátozott – házirendet. Ma már van olyan airbnb üzemeltető, aki szól, ha nagyobb csoportjuk érkezik, és megkér, hogy azonnal hívjuk – akár este is – ha gond van, mert pár percen belül átjön és intézkedik – és egyetlen buliturista se akar az éjszaka közepén utcára kerülni.

sam_7070.JPG

Minden emeleten hívjuk fel a figyelmet a házirend betartására

A vendégek

 persze, így se mindig tartják be a házirendet. Az is eltartott egy darabig, amíg rájöttünk, hogy nem hajnali 3-kor kell odamenni hozzájuk, hogy ne vonyítsanak a gangon, hanem még délután, az első zajosabb pillanatban meg kell kérni őket, hogy legyenek csendesek, mert a házban lakók is élnek. De nem mindegy, milyen hangot üt meg az ember.

(A következő posztban innen folytatjuk.)