KI, HA NEM TE?

A Bulinegyedből fakadó problémákkal a legnagyobb baj az, hogy mindenki valaki mástól várja a megoldást. Az önkormányzat a vállalkozóktól, a lakók az önkormányzattól, és így tovább. Van egy rossz hírem: senki se fogja megoldani helyettünk a problémáinkat.

Nem fognak leszállni az ég angyalai, hogy élhetővé tegyék a Bulinegyedet. Valakinek meg kell fognia a munka végét. El kell döntenünk, hogy továbbra is azt várjuk, hogy valami felsőbb hatalom tegyen rendet, vagy felelős polgárként részt vállalunk a helyzet rendezésében. Tiltakozni nem elég. Dolgozni kell.

Nem csak kerületi szinten, hanem házon belül is. Mi kb. 3 évet elvesztegettünk azzal, hogy megkíséreltük rászorítani a közös képviselőnket, hogy rendszabályozza meg az airbnb-ket. Viszonylag későn értettük meg, hogy a közös képviselő, rendőrség, önkormányzat, stb segítséget nyújthat, de nem fogja megszüntetni a gondokat.

A közös képviselő például segíthet elérni, hogy az airbnb-k, vagy a házban lévő üzlethelyiségek tulajdonosai magasabb közös költséget fizessenek. Azt viszont a lakóközösség látja, hogy ezt a pénzt mire érdemes fordítani: hány újabb kukát kell beállítani a több szemét miatt, milyen napokon és hol kell a házban plusz takarítás, vagy milyen ütemben érdemes felújítani a fokozott igénybevétel miatt a liftet, folyosókat, lépcsőházat, belső homlokzatot, udvart. 

gozsdu_udvar.jpg

A Gozsdu-udvar régen. Ezt akarjuk vissza?

(Forrás: http://fotolexikon.blogspot.hu/2008/12/)

Ha egy vállalkozás folyamatosan áthágja az együttélés szabályait, a hatóságok tudnak segíteni. De a folyamatot a lakóknak kell elindítani, és nem lehet várni, hogy az összes csatát a rendőrség, a munkavédelem, önkormányzat, ÁNTSZ, stb vívja meg helyettünk. Egy-egy hatósági látogatást követően nekünk kell felvenni a vállalkozóval a kapcsolatot, normalizálni a helyzetet, és olyan mederbe terelni a vállalkozás és a lakóközösség viszonyát, hogy abból hosszú távon zökkenőmentes együttműködés legyen.

Az önkormányzat

nem fogja megoldani a Bulinegyed problémáit. Egyfelől, mert a kerület jóval nagyobb, mint a Bulinegyed, és az önkormányzat elsődleges feladata a több, mint 60 000 fős kerület napi működésének biztosítása. Másfelől azért, mert az önkormányzat csak faék egyszerűségű, központi megoldásokra képes, viszont a Bulinegyed működéséből fakadó gondok végtelenül összetettek.

Ráadásul a Bulinegyed nem egységes massza, hanem számtalan mikrokörzet összessége, és ezek mindegyike speciális problémahalmazzal rendelkezik, amikre helyben kell megoldásokat találni. Minderre az önkormányzatnak nincs se pénze, se ideje, se embere, se kapacitása.

A vállalkozók

örömmel segítenek, de a vállalkozások fő profilja nem a lakók közérzetének javítása. A vállalkozók több kísérletet tettek a Bulinegyed normalizálására, de kellő lakossági támogatás híján ezek mindig elhaltak. A vállalkozások szívesen biztosítanak pénzt, eszközöket egy-egy probléma megoldására, de alapvetően elhibázott az a lakossági elvárás, hogy a vállalkozások egyedül oldják meg a lakók problémáit. Ehhez a lakosság aktív részvétele is kell.

gozsdu-udvar7.jpg

Vagy inkább ez a cél? A Gozsdu-udvar ma.

(Forrás:http://budapest.lecool.com/place/gozsdu-udvar/)

A lakóknál

senki se érzékeli jobban a gondokat, és ők tudják megtalálni a legoptimálisabb megoldásokat – ugyanis az ő bőrükre megy a játék. Nekik kell kisakkozni, mi lesz számukra a legjobb, mindenki más (önkormányzat, vállalkozások, közös képviselő, takarító, gondnok, stb) csupán a megvalósításban tud segíteni.

A Bulinegyed kialakulása

gyökeresen megváltoztatta az addigi viszonyokat. Régen bőven elegendő volt, ha hét közben takarítottak. Hétvégén legfeljebb annyi történt, hogy a nénikék kipucolták a cipőjüket, és elmentek templomba. Most viszont a csütörtöktől hétfőig tartó időszak a leghúzósabb.

Mi péntek-szombat-vasárnap minden nap takaríttatjuk a leginkább igénybe vett területeket, és hétfőn pedig az egész házat. Néhány feladatra új embereket szereztünk. Megszerveztük, hogy a kocsmák biztosítsák a ház körüli teljes járdaszakasz takarítását. Megbeszéltük a hajléktalanokkal, hogy tartsanak rendet a környezetükben – és működik.

Alkalmazkodtunk a helyzethez, és kiszűrtük a problémák zömét. Megtanultunk együttműködni a Bulinegyeddel, és előnyt kovácsoltunk a megváltozott körülményekből.

(A következő posztban innen folytatjuk.)