HOGYAN PROFITÁLJ A BULINEGYEDBŐL?

Az a kérdés, mit tegyél, ha nem vagy kocsmáros, csapos, szakács, pincér, biztonsági őr, ital nagykereskedő, beszállító, taxis, pizzafutár, airbnb-tulajdonos, hostess, kézműves sör-gyártó, takarító, gondnok, turisztikai szakember, szabadulószoba-tervező, vagy szabadulószoba üzemeltető, kerületi ingatlanos, az airbnb-ket topra gyúró építési vállalkozó, se kőműves, festő, burkoló, villanyszerelő vagy vizes szakember, nincs a kerületre szakosodott gyorsszervized, és nem is ilyen cégnél dolgozol, nem vagy üzlethelység-tulajdonos, vendéglátó-helyeket tervező kreatív, belsőépítész, designer, design bolt tulajdonosa vagy eladója, koncertszervező, zenész, az induló vállalkozások számára hitelt nyújtó bank tulajdonosa, se alkalmazottja, a Bulinegyed által idevonzott turistákat kiszolgáló üzletek üzemeltetője, eladója, áruszállítója, valamelyik vállalkozás könyvelője, az önkormányzati takarítócég embere, a közterület-felügyelet vagy rendőrség állományának tagja, a turistadömpinget hétről-hétre ideszállító repülőtársaságok alkalmazottja, nincs itt galériád, nem vagy  galériákban kiállító művész, se kiállítás szervező, se okosan befektető gyűjtő, nincs reklámcéged, városnéző buszhálózatod, sőt még buszsofőr se vagy.

Az itt lakók joggal teszik fel a kérdést, hogy miért kell elviselniük a kerületre hétvégenként rázúduló, mintegy 150-200 000 turistát. Pedig nem ezt a kérdést kéne feltenniük, hanem azt, hogy

miért nem érzékelik az itt lakók az itt működő vállalkozások által befizetett adókból származó többletjövedelmet?

Azért, mert a központi kormányzat szinte minden pénzt elvon az önkormányzatoktól, és csak az itt megtermelt adók töredékét osztja vissza nekik. Az így kapott pénzt pedig édeskevés ahhoz, hogy a lakosság érzékelje a Bulinegyed működéséből fakadó prosperitást. Nincsenek az utcaképet javító, a házak homlokzatának felújítását célzó pályázatok, nem épülnek mélygarázsok, nem ültetnek fákat, nem parkosítják a belső udvarokat, hogy jobb legyen a mikroklíma, az önkormányzat nem segít a kocsmák hangszigetelésében, és a zajos kocsmák mellett lévő lakások minimális önrésszel történő hangszigetelése és légkondicionálása is távoli álom csupán. Az az igazság, hogy az utcák takarítását is csak most, a választások előtt – a folyamatos lakossági tiltakozás hatására – kezdte meg az önkormányzat.

Tipikus, önkormányzati kezelésben lévő belső-erzsébetvárosi lakóház. A kerület így nézett ki a Bulinegyed előtt – és az önkormányzatnak jelenleg is erre van pénze. Külső forrás után kell nézni, ha nem akarjuk, hogy lepusztuljon a kerület.

Nézzünk szembe a tényekkel: a Bulinegyed legfeljebb az ötéves ciklusok végén kaphat jelentősebb segítséget az önkormányzattól. Igen, régen rendszeresek voltak a házak felújítását célzó pályázatok, de ehhez a kerület ingatlanvagyonának kiárusítása biztosította a fedezetet – és mára már alig maradt valami, amit el lehetne adni. A kassza kiürült. 

A megoldást az ezerszer elátkozott Bulinegyed jelenti. Az itt működő vállalkozások nagy része jelentős kölcsönöket vett fel az induláshoz, és alapvető érdeke, hogy hosszú távon, zökkenőmentesen tudjon működni. Azt azért minden vállalkozó látja, hogy a működése érezhető terheket ró az itt lakókra, és jó részük hajlik rá, hogy enyhítse ezeket.

A mi házunkban

6 airbnb és 5 kocsma van. Ez természetesen több szemetet, nagyobb koszt, több lifthasználatot, stb jelent. Ezért

megegyeztünk az airbnb-kkel, hogy magasabb közös költséget fizetnek,

amiből nem csak a plusz kukát, a megemelkedett áramfogyasztást, a heti ötszöri takarítást tudjuk fizetni, hanem a ház folyamatos felújításában is komoly segítséget jelent. Felújítottuk a liftet, újrafestettettük a belső homlokzatot, rendbehozattuk és újra burkoltattuk a függőfolyosókat és az udvart – gyakorlatilag folyamatosan karban tartjuk a házat.

Tegyük hozzá, a házban csend és nyugalom van, mint arról már egy korábbi posztban szó esett.

Ráadásul

sikerült megegyeznünk a kocsmákkal, hogy ők fizetik a ház körüli járdaszakasz hétvégenkénti takarítását,

tehát a leghúzósabb időszakban sem kell a Bulinegyed működésének következményeivel szembesülnünk.

buli.jpgA Bulinegyeddel való szimbiózis eredménye

(A kép forrása: http://www.allinapartman-budapest.hu/hu/galeria) 

Mindez természetesen nem volt se gyors, se egyszerű – de meg lehet csinálni.

A lakóközösség jelenleg minden érintett fél számára elfogadható szimbiózisban él a Bulinegyeddel.

(A következő posztban innen folytatjuk.)