NE CSAK TÜNTESS, CSELEKEDJ!

A Bulinegyed időnként fura helyzeteket produkál. Az Európai Baloldal nevű párt elnöke pl. gyakorlatilag azért kampányol, hogy a Bulinegyedben dolgozó, több, mint 10 000 ember veszítse el a munkáját. Mi másképpen képzeljük el a Bulinegyed működéséből fakadó problémák megoldását. A Bulinegyed beszántása helyett inkább új munkahelyeket teremtünk.

A ház körüli járda péntek-szombat-vasárnapi takarítását a vendéglátó helyek fizetik

Miután megkaptuk az egyik kerületi takarító cég napi 300 000 Ft-os árajánlatát a ház körüli járdaszakasz takarítására, megrekedt a project. Kis idő múlva egyértelmű lett, hogy a vendéglátósok nem fognak takarító cég kereséssel foglalkozni, ugyanis nem ez a profiljuk. A megtorpanást követően megegyeztünk abban, hogy mi fogunk a munkát elfogadható áron elvégző céget keresni – ami sokkal nehezebbnek bizonyult, mint hittem.

Elsőként a házban takarító céget kerestem meg, de ők nemet mondtak. Ezt követően ajánlottak egy másik céget, aki ugyan nem vállalta el a munkát, de ajánlott maga helyett mást. Ezzel a céggel is beszéltünk, aki megígérte, hogy egy hét múlva megnézi a terepet. Ezt követően nem vette fel a telefont, sőt az őt ajánló cég is lement a térképről. Mivel nem volt kedvem tovább kergetni a munka elől menekülő cégeket, vettem egy nagy levegőt, és úgy döntöttem, hogy a

szükségből erényt

kovácsolva, elkezdem én a takarítást. Arra gondoltam, hogy így

- legalább első kézből ismerem meg a terepet és a problémákat, ami kifejezetten előny, amikor az ember kiad egy munkát,

- és bíztam a jó példa erejében. Arra számítottam, hogy amint az emberek látják, hogy ez egy betölthető munkakör, jelentkezni fognak rá.

Nem csalódtam. Az első hét után úgy éreztem magam, mint Tom Sawyer a kerítésfestéssel. Többen jelentkeztek a munkára, én pedig a csikkekkel együtt számos tapasztalatot gyűjtöttem.

Az egyik legfontosabb, hogy nem csak a macskákon látszik meg, ha van gazdájuk, hanem egy területen is. A folyamatos takarítás folyamatos hatósági jelentétet jelent, aminek komoly visszatartó ereje van. Ha a kocsma előtt dohányzók érzékelik a takarítást, akkor elballagnak a szemetesig és oda dobják azt a csikket, ami különben a járdán landolna. A pultosok összeszedik a teraszról a potenciális szemetet, a turisták is jobban vigyáznak. A „törött ablak” jelenség megfordítható. Ha az utca tiszta és rendezett, az arra járók ehhez igazodnak. 

Az általunk takarított, és a takarítatlan járdaszakasz közti demarkációs vonal. Az a cél, hogy az egész Bulinegyedre kiterjesszük a projectet

Az elmúlt hetekben világos lett, hogy a minden napos önkormányzati takarítás elengedhetetlen, ugyanakkor ki kell egészíteni. Az önkormányzati takarító ugyanis – megfelelő eszközök híján – nem fogja elpucolni a hányást és a szart. A másik, hogy a takarító cég embere nem biztos, hogy elég alaposan fog takarítani. Péntekenként az önkormányzati takarítás után simán összeszedünk 2 vödör szemetet a ház körül lévő 250 méteres járdaszakaszon – de az is igaz, hogy szombat-vasárnap, amikor az önkormányzat nem takaríttat, sokkal rosszabb a helyzet.

További tapasztalat, hogy minden kiálló dolog szemétmágnes: fa, Demszky-pózna, lámpaoszlop, telefonfülke, szemetes, hirdetőoszlop, kapu, terasz, beugró. Külön probléma a fák körüli talajt védő rács, ahonnan a derék ebtartók már nem érzik kötelességüknek összeszedni a kutyaszart, de remekül megül benne az üveg, a csikk, papírszemét, a rágó és a hajléktalanok végterméke is. 

A hányás, ürülék, turha, kiömlött pia ellen hatástalan a lapát+seprű kombó. Ide magasnyomású takarítógép kell

A rendszeres takarítás egyik érezhető haszna, hogy megindult a párbeszéd a különböző takarítócégek emberei, a lakók, a vendéglátósok és az önkormányzat között, sőt még a hajléktalanok is rábeszélhetők, hogy tartsanak rendet maguk körül. Az egyik hajléktalannak az a brandje, hogy összesöpri a szemetet – amitől a lakók adakozási kedve is érezhetően nőtt.

Arra törekszünk, hogy minél több helyen kerületi lakók végezzék a munkát: abban bízunk, hogy ők egyfelől alaposabban takarítják a saját körzetüket, illetve, hogy így a többi lakó is jobban magáénak érzi a projectet. Ez a project nem csak a takarításról szól, hanem arról is, hogy a lakók, a vendéglátósok, a szobakiadók, a házakban működő boltok alkalmazottjai egymást segítve oldják meg a problémákat.

A ház lakói támogatják a ház körüli hétvégi járdatakarítást, és bíznak benne, hogy folytatódik a project. A pultosok, a környéken lakók és a turisták is örülnek neki. Egy arra járó kerületi választópolgár, két napja így fogalmazott:

Az egész világot így kéne megtisztítani!

Az egyik szomszédos házból átjött egy hölgy, és érdeklődött a gép iránt. Megragadtam az alkalmat és meséltem a projectről. Tetszett neki. Nagyon remélem, hogy a kerületi képviselők támogatni fogják, hogy a Bulinegyed más részeire kiterjesszük a vállalkozók és a lakók közös, a Bulinegyedből fakadó problémák megszüntetését célzó projectjét.

 (A következő posztban innen folytatjuk.)