EGY RENDŐRSÉGI INTÉZKEDÉS ANATÓMIÁJA

A Bulinegyedben visszatérő panasz, hogy a hatóságok nem hajlandóak intézkedni a közterületen csapatban csapató bulituristákkal szemben. A hatóságok részéről erre az a válasz, hogy nincs se elegendő emberük, se elegendő eszközük a helyzet kezelésére – amiben nagy valószínűséggel az anyagi eszközök is beleértendők.

Aki követi a blogot, tudja, hogy nem vagyok híve az erőteljes hatósági fellépésnek, mert szerintem fölösleges keménykedés nélkül is el lehet intézni a dolgokat.

A posztban közzétett felvételnél mindeni kapcsolja ki az esetleges politikai szimpátiáját. Azért ezt az esetet elemzem, mert ez volt kéznél.

Tisztában vagyok vele, hogy a Rákóczi útnak ez a szakasza már nem a Bulinegyed, hanem a szomszédos kerület. Viszont határos a Bulinegyeddel, és a felvételen látható tömeg jóval nagyobb, mint bármely brit legénybúcsú-csapat. Tehát nagyon sok szempontból alkalmas arra, hogy megnézzük, képes lenne-e kezelni a rendőrség a Bulinegyedben elszabadult zajos csoportokat.

Hozzáteszem, minden rendőri akció alapja a túlerő. Ez ebből a videóból is lejön. További érdekessége a felvételnek, hogy a rendőrök – az eddig gyakorlattal szemben – most nem oszlatták szét a tömeget. Ezúttal nem szólították fel őket, hogy hagyják el a területet, és nem biztosítottak számukra menekülőutat, hanem – a hadtörténet Hannibáltól a második világháborúig terjedő hagyományait követve – körbezárták őket, és felmorzsolták az ellenállásukat.

hannibal.jpg

  (A kép forrása: https://hu.pinterest.com/Jeanbar94/guerres-puniques-carthage/?lp=true)

Ha az a kérdés, hogy a budapesti rendőrségnek megvannak-e az erőforrásai arra, hogy szeparáljon egy olyan csoportot, ami a megítélése szerint nem tartja be az együttélés szabályait, és intézkedjen vele szemben, illetve, hogy képes-e sikeresen végrehajtani egy ilyen intézkedést, a válasz egyértelműen igen.

Tegyük hozzá: ha megvan a hatóságban a kellő akarat.

Azt már ki-ki döntse el maga, hogy miért a videóban szereplő esetben érezték úgy a hatóságok, hogy lépniük kell, és miért nem került erre sor egyetlen olyan alkalommal sem, amikor a Bulinegyedben élők kérték, hogy az adójukból fenntartott rendőrség ilyen módon intézkedjen a nyugalmuk érdekében.

(A következő posztban innen folytatjuk.)