KÖTELEZŐ KÖR

Az Élhető Erzsébetvárosból kivált, ÚJ7 2019 FB csoport lakossági fórumot szervezett, amire meghívták a kerületben induló, országgyűlési képviselő jelölteket. Ők elsősorban a pártjuk választási programját ismertették, de azért szó esett a Bulinegyedről is.
moldovan-laszlo-_large_-798.jpg

(A kép forrása: http://www.erzsebetvaros.hu/onkormanyzat/kepviselo-testulet-12/kepviselo-testulet-tagjai-21/moldovan-laszlo-(lmp)-57)

Moldován László, az LMP jelöltje, beágyazott kerületi képviselő. Ő elsődlegesen a turizmusból fakadó bevételeket juttatná vissza a kerületnek. Ezzel egyidejűleg a kereskedelmi törvény által előírt, felügyeleti díjat is adószerűen szedetné be.

Legalább ennyire fontos, hogy visszaadná a társasházaknak a jogot, hogy maguk dönthessenek arról, milyen vállalkozások működhessenek a házban.

A harmadik – a Bulinegyedet érintő programpontja – hogy jelentősen korlátozná a gépkocsiforgalmat a kerületrészben. Támogatná a kerékpáros forgalmat, bevezetné a behajtási díjat, és autómentesített és forgalomcsökkentett utcákat szeretne. Persze nagy kérdés, hogy ezzel mennyire szerezte meg a helyi gépjármű tulajdonosok támogatását, akik maguknak szeretnék fenntartani a kerületi gépjárműforgalom- és parkolás jogát – bár minden más gépkocsit szívesen kizárnának kerületből.

soproni_tamas_fit_1200x10000.jpg

 (A kép forrása: https://hirtv.hu/video/194426)

Soproni Tamás, a Momentum jelöltje, a parkolással kezdte. A foghíjtelkek hasznosításán túl olyan megállapodást kötne az irodaházakkal, hogy a lakók este 6 után használhassák a parkolóikat. Persze kérdés, mi lenne reggel.

A Bulinegyedben nem tiltással oldaná meg a problémákat, hanem a lakókkal és a vállalkozókkal történő egyeztetést követően alakítaná ki a szabályozást.

Ugyanakkor a Bulinegyed egy részét áttelepítené a Csepel-sziget északi részére, ahová a reptérről olcsó buszjáratokkal szállítaná a brit bulituristákat. Annak módját, hogy miként különítené el őket a többi turistától, illetve, hogy mi legyen azokkal a bulituristákkal, akik esetleg megnéznék a Bulinegyedet, nem részletezte.

Feloldaná a szórakozóhelyeken a dohányzás teljes tilalmát. Elképzelése szerint a szórakozóhelyeken dohányzó termeket kéne kialakítani, de nem tudtuk meg, hogyan oldaná meg technikailag a többi helyiség füstmentesítését, illetve a dohányzó helyiségek füstjének elvezetését.

olah.jpeg(A kép forrása: http://nepszava.hu/cikk/1012765-az-embereknek-eleguk-van) 

Dr. Oláh Lajos, a DK képviselő jelöltje, a felügyeleti díj beszedése mellett, új különadókat vetne ki a vállalkozókra.

Emellett úgy gondolja, hogy a társasházak felújítását kormányzati segítséggel kéne megoldani.

Elmondta, hogy a választókörzet jelenlegi parlamenti képviselőjeként többször kezdeményezte a társasházi törvény módosítását, azaz Moldován Lászlóhoz hasonlóan azt szeretné elérni, hogy a társasházak – a korábbi gyakorlathoz visszatérve – maguk dönthessék el, hogy milyen vállalkozások működhessenek a területükön, illetve, hogy Soproni Tamás programjával egyező módon szeretné feloldani a Bulinegyedben a vendéglátóhelyek füstmentesítését.

Végezetül odaszúrt a közönségnek, mondván, hogy ha még több ellenzéki képviselő ülne az önkormányzati képviselő-testületben, akkor októberben más döntést hozott volna a 24 órai zárásról a testület.

A fórumon részt vett még Dr. Bokros Lajos (MOMA) és Döme Zsuzsanna (MKKP). Bokros Lajos úgy gondolja, hogy az országgyűlésnek törvényi szinten kell a működés kereteit megteremteni, míg a Bulinegyed helyi ügy, Döme Zsuzsanna pedig nem okozott csalódást az MKKP rajongótáborának.   

Azok a képviselők, akik kicsit mélyebben foglakoztak a Bulinegyeddel, láthatóan keverik a parlamenti (pl. társasházi törvény, dohányzás szabályozása), fővárosi (pl. behajtási díj, Bulinegyed áttelepítése) és kerületi (pl. parkolás, forgalomcsökkentés, autómentesítés, helyi adók kivetése) hatásköröket. Az végképp érthetetlen, hogy miért tartja bárki jó ötletnek, hogy a bizonyíthatóan rossz, a kerületi lakosok minimális része által támogatott, 24 órai zárással kampányoljon.

Itt tartunk.