A NAGY SZEMÉTHÁBORÚ

A Bulinegyed egyik rákfenéjét a telefonfülkék jelentik, amit részint nyilvános vécének, részint raktárnak használnak a hajléktalanok. A telefonfülkék állandó szemét és bűzforrásként színesítik a városképet. Erre rátesz egy lapáttal, hogy amikor a Magyar Telekom rendszeresen takaríttatja a fülkéket, az sokszor abból áll, hogy a fülkékben talált ürüléket, szemetet nemes egyszerűséggel kisöprik a járdára.

Pár napja is ez történt, ami azért merész, ugyanis két kamera is skubizza ezt a területet. Péntek délután a fülke üvegfelületei fényesre suvickolva csillogtak, a hajléktalanok által addig a fülkében tárolt kartondobozok ott virítottak a járdán. Hívtam a fővárosi köztereseket. Először megpróbáltak elhajtani, mondván, hogy a takarítás az FKF-re (Fővárosi Közterület Fenntartó) tartozik, de rutinróka lévén mondtam, hogy én a szemetelés tényét akarom bejelenteni, azaz nézzék vissza a felvételeket, rúgják seggbe a Telekomot, a Telekom rúgja seggbe a takarító céget, és tüntessék el ők a járdáról a szemetet. Mondták, rendben, kiküldik a járőrt, és szólnak a FKF-nek is. Szuper, probléma megoldva.

Amikor este 9 után hazaértem a szemét ott ázott az esőben a fülke mellett. A szagot nem részletezem. Megcsörgettem a köztereseket, ahol azt mondta az ügyeletes, hogy kint volt a járőr, de nem láttak szemetet. Leballagtam a kamerával, rögzítettem a helyzetet, és átküldtem nekik. Mondták, intézkednek.

Reggelre eltűnt a szemét. Tök jó, ezek szerint kint volt az FKF. Világbéke. Aztán feltűnt, hogy valaki úgy oldotta meg a problémát, hogy visszalapátolta a dobozokat a fülkébe.

Fogalmam sincs, ki volt az, de ha valamelyik önkormányzati takarító cég tette, akkor valószínűleg a Nagy Budapesti Szemétháború nyitányát láthattuk. Nem tudom meddig fog pattogni a szemét a telefonfülke és a járda (azaz a Telekom és a Főváros) között, de az a gyanúm, hogy sokáig.

Hozzáteszem, egyetlen dolog indokolja, hogy ezeket a fülkéket még nem bontották el, és ez az oldalukon lévő reklámfelület.

A Rákóczi út Astoria és a Blaha Lujza tér közötti szakaszán 11 telefonfülke és 1 nyilvános WC van.