MI LESZ VELED, AIRBNB?

Az airbnb-k megrendszabályozása a Bulinegyed egyik slágertémája. A bulituristával nem csak az utcán van gond, hanem akkor is, amikor hazamegy – a legtöbbjük szállása ugyanis a környékbeli házakban van.

(2:30-tól érdemes nézni, akkor pörög fel igazán)

Erzsébetváros Önkormányzata a most elfogadott építési rendeletben kívánta megoldani a problémát. A jogszabály 2 passzusa vonatkozik az airbnb-kre. A súlyosabb, hogy mostantól az airbnb-re átminősített lakások minden megkezdett 50 nm-re után – úgymond parkolóhelyre – 2,5 millió forintot kell fizetni, amivel több gond van.

Az első, hogy az airbnb-ben megszálló vendégek döntő többsége repülőgéppel érkezik. Sőt: semmilyen adat sem támasztja alá, hogy az airbnb-s vendégek foglalnák el a kerületi parkolóhelyeket.

A kerület parkolóhely hiánnyal küszködik, ezért természetes, hogy a most épülő lakásokat arra kötelezik, hogy építsenek hozzájuk parkolóhelyet. Ezzel semmi gond, hiszen ez a befektetés növeli az ingatlan értékét. De egy közel száz éve meglévő lakás akkor se fog parkolóhelyet növeszteni attól, hogy a tulajdonos airbnb-ként hasznosítja, ha a képviselő-testület megszavazta ezt.

További probléma, hogy se a rendelet írója, se az általam megkérdezett képviselők nem tudtak választ adni arra, hogy mi garantálja, hogy az így beszedett összeget valóban parkolóhely létesítésre fordítják, se arra, hogy milyen módon követhető a beszedett pénz sorsa. Ráadásul a kerület tavaly előtt 38 milliárdból, tavaly 28 milliárdból gazdálkodott – ami több, mint amennyit pl. Szombathely kapott – vagyis kiemelten indokolt a beszedett közpénzek elköltésének nyomon követése.

Az új építési rendelet másik tétele visszaadja a társasházaknak a jogot, hogy határozatban, az SZMSZ-ben vagy az alapító okiratban akadályozzák meg az airbnb-k térnyerését, ami remek ötlet lett volna kb. 3 évvel ezelőtt, már amennyiben nyomatékosan felhívják rá az érintettek figyelmét. A jelenlegi helyzetben viszont nem ad módot a már működő airbnb-k megszüntetésére, ráadásul a társasházak tulajdonviszonyai is jelentősen átalakultak: az üzleti célú ingatlanok sok helyen a társasház 50%-ának közelében mozognak, szóval kérdéses, hogy a lakóközösség meg tudja-e akadályozni az újabb airbnb-k megnyitását. Ahogy az általam megkérdezett képviselők egyike mondta:

„Adtunk a szarnak egy pofont.”

A parkolóhelyek megváltására kivetett sarc se ér többet. Az egyetlen valószínűsíthető következménye, hogy lenyomja a kerületben az ingatlanárakat. Ha eddig az volt a trend, hogy az airbnb-sek úgymond „az egyetemista lányuknak” kerestek lakást, a Bulinegyedben lakást keresők mostantól arra hivatkozva fognak alacsonyabb árat kínálni, hogy airbnb-t akarnak nyitni. Innentől még nehezebb lesz elköltözni a kerületből. A képviselő-testület pont azokkal szúrt ki, akiknek az érdekeit védeni próbálta.

Az önkormányzatnak, ahelyett, hogy akadályozni próbálja a vállalkozásokat, inkább arra kéne törekedni, hogy semlegesítse a működésükből fakadó hátrányokat. Ha erre olyan megoldásokat talál, ami egyaránt szolgálja az itt lakók és az itt működő vállalkozások érdekeit, az jelentősen fogja csökkenteni a konfliktusokat.

Az semmiképpen nem jelent megoldást, hogy parkolóhely létesítés címén olyan sarcot vetnek ki az airbnb-kre, aminek bevallottan semmi köze a parkolóhely biztosításhoz. A demokrácia alapja, hogy a beszedett közpénzt az előre meghatározott célokra fordítjuk, és biztosítjuk, hogy minden adófizető polgár ellenőrizni tudja a közpénz felhasználását. A most beszedett pénz viszont nyom nélkül fog eltűnni az önkormányzat feneketlen gépezetében, és nagy valószínűséggel egy újabb Süsü Sisi szobor vagy a mindenkori polgármester újraválasztását optimalizáló helyi hírharsona lesz belőle.   

sisi.jpeg

(A nagy vihart kavart, "kohószökevénynek" becézett Sisi szobor)

Az ilyen típusú rendeletalkotás az önkormányzati feladatkör és demokratikus gyakorlat félreértelmezésének iskolapéldája. Az önkormányzatnak nem az a dolga, hogy értelmetlenül kivetett sarccal odacsapjon a vállalkozásoknak, hanem az, hogy közvetítsen a felek közt, és olyan megoldásokat keressen, ami minden érintett számára elfogadható. Erre egyébként az eddig is érvényben lévő szabályozások tökéletesen alkalmasak. Persze ehhez a képviselőknek lakóközösségről lakóközösségre járva el kéne mondani az általuk képviselt választópolgároknak, hogy mit csináljanak, és minden segítséget megadni ahhoz, hogy normalizálódjon a helyzet.

A mostani rendelet viszont csak a dögöljön meg a szomszéd tehene mentalitású lakók vérszomjának kielégítésére jó.

(A következő posztban innen folytatjuk.)