SZIMPLA MEGOLDÁS

A Bulinegyedre két módon reagálnak az itt lakók. Egy részük FB-posztokkal, tüntetésekkel, tiltakozó akciókkal próbálja kikényszeríteni, hogy valaki oldja meg helyettük a problémát, ami alatt azt értik, hogy a döntéshozók és a hatóságok szigorú rendeletekkel döntsék be a Bulinegyedet. Mások inkább a vállalkozók, a hatóságok és a lakosság összefogásával igyekeznek felszámolni a gondokat. Ez utóbbi nem gyors, nem mindig zökkenőmentes, viszont működik.

Az AZÉRT Egyesület Kazinczy utcai projektje a Dohány utca 7. – Síp utca 2. – Rákóczi út 10. körüli járdatakarítás tapasztalatain alapul.

Az önkormányzat ugyan magára vállalta a közterület takarítást a Bulinegyedben, de nincs se elég pénze, se elég gépe, se elég embere, hogy reggel 7 órára minden utcát lemossanak. Ezért annak, aki reggel megy munkába, orvoshoz, kutyát sétáltatni, bevásárolni, esetleg bölcsődébe, iskolába viszi a gyerekét, ugyanúgy kerülgetnie kell a hányást, hugyot, szemetet, mintha az önkormányzat nem takarítana.

A Kazinczy utcában péntek–szombat–vasárnap reggel magasnyomású takarítógéppel lemossuk a Mikve–Kazinczy 13. és a Krimó–Kisparázs közé eső szakaszt: a járdát mind a két oldalon, és az úttestet is. Az áramot és a vizet a Szimpla biztosítja. Mivel a Kazinczy kimondatlanul sétáló utca, de azért van benne gépkocsiforgalom, némi kihívást jelent, hogy a túloldalon is lemossuk a járdát, illetve az úttestet is, de ez megoldható. Az autók 99%-a lassít, nem türelmetlenkedik, a maradék 1% pedig gyalogosan vagy kerékpáron is ugyanilyen tahó lenne.

A takarítás kezdetéhez meg kell várni, hogy elszivárogjon az utcáról a Szimplából a záróra után kiszoruló tömeg, viszont be kell fejezni reggel 7-ig a munkát, mert akkor kezdődik az áruszállítás. A rendelkezésre álló idősávban a következőket kell megtenni:

- felsöpörni az utcát és összegyűjteni a szemetet,

- magasnyomású takarítógéppel lemosni a közterületet,

- még egyszer végigmenni söprűvel és lapáttal a területen.

Ha szemétszállítási nap van, érdemes megvárni, amíg elmegy a kukásautó, mert érdekesen tud festeni utánuk a frissen felmosott utca.

Azért kell lemosás után még egyszer végigmenni a területen, mert minden eldobott csikk, papírdarab szemétmágnes. Viszont ha beindul a nappali forgalom, kitart estig a takarítás.

Kinek a hányása?

Van egy mondat, ami szinte minden vendéglátós szájából elhangzik: Nem a mi vendégeink hánytak ide. Ez biztosan így van, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a Bulinegyeddel együtt jelentősen megnőtt a szemétterhelés. És nem csak a kocsmák előtt eldobált csikkek, elhagyott poharak, üvegek, hanem hányás- és húgytócsák, friss szar, eldobált pizzák, gyrosok, legénybúcsú-jelmezek – egyszóval mindaz, ami az éjszakai élettel jár. Ráadásul, aki eleget járja az utcát, sok mindent látott már: kocsmából illedelmesen kijövő, a bejárat elé hányó, majd a kocsmába visszatérő vendéget, taxiból kipattanó, a kapuba okádó és a házban lévő szállására bevonuló csapatot, házfalnál délcegen vizelő legényeket, a parkoló kocsik közé egy gyors csurgatásra kecsesen lekucorodó lányokat, vidáman széthajigált, szilánkosra tört palackot, poharat, kiborogatott kukákat és egyéb nyalánkságokat. Persze az is kérdés, hogy az egyik kocsmából kijövő és a másikba betérő – közben jót okádó – ember melyik hely vendége? A kocsmákból hajnalban a szállásukra csapatban vonuló turisták vajon a házban működő airbnb vagy a kocsma közönsége-e?

A vonzáskörzetek elve

Ezt a vitát oldja fel a vonzáskörzetek elve, ami – a vonatkozó önkormányzati rendelet elképzelésével szemben – abból indul ki, hogy az egyes kocsmák szemétterhelése jóval túlnyúlik a portáljukon. A Kazinczy utcában ezért eleve több, éttermeknek, kocsmáknak, szálláshelyeknek is helyt adó, ház előtti közteret takarítunk. Ez a projekt ugyanis mindenkinek jó: a lakóknak, a turistáknak, a szálláshely-tulajdonosoknak, a vendéglátósoknak, az üzleteknek és az itt dolgozóknak.

Hogyan tovább?

Sokat beszélünk minőségi turizmusról és vonzó kulturális programokról, de a szemétmentes utca is a kultúra része. A minőségi turista nem fog hányástócsákban gázolni. Az Azért Egyesület projektje olyan befektetés, ami nem csak a vállalkozásoknak kedvez: fejleszti a kerületet.

Néhány dologban persze szükség van az önkormányzat segítségére is: pl. az eltűnt utcai kukák helyett olyan nyitott tetejű, nagy űrtartalmú edények kellenek, ahova be lehet tenni az összesepert szemetet. Azt is jeleztük az önkormányzat felé, hogy a Kazinczy utca elején eltömődött a csatorna. Ki kellett deríteni, ki felel a csatornatisztításért, és el kellett indítani a folyamatot.

Végezetül van egy rossz hírem azoknak, akik azt hiszik, hogy ha elég hangosan balhéznak, valaki majd megoldja a problémáikat. Senki se fogja: se az önkormányzat, se a rendészet, se a polgármester, se a rendőrség, se maga Tarlós István, és nem azért, mert az ufók, a háttérhatalmak, a kerületi zsidó/fideszes (a nem kívánt törlendő) oligarchák megakadályozzák, hanem azért mert senkinek sincs erre kapacitása. De ha sikerül megfogalmazni a problémát, működő megoldást találni rá, és a lakosság hajlandó dolgozni ezen, akkor rengeteget fog segíteni az önkormányzat, a kerületi politika, a hatóságok és az itt működő vállalkozók egy része is.

Ha érdekel a projekt, írj nekünk a bulinegyedszele@gmail.com–ra.

(A következő posztban innen folytatjuk.)