A KUPAC SAGA

A Bulinegyed működése fokozott zaj- és szemétterheléssel jár. Az utóbbi probléma láthatóbb, úgyhogy érhető, hogy az önkormányzat elsődlegesen erre fókuszált. A kerület tavaly 130 466 000 Ft-ot költött takarítógépek és haszongépjárművek beszerzésére, és 449 866 000 Ft-ot az utcák és terek takarítására.

Az önkormányzati takarítók naponta seprik és kétnaponta magas nyomású vízsugárral lemossák az utcát. A kiemelt helyeket, mint pl. a Kazinczy utca, naponta mossák, ami jól hangzik, sőt, kocsiból nézve nem is fest rosszul a kerület.

Ha gyalog jár az ember, kicsit más a kép. Ezzel a derék kis kupaccal – amivel valószínűleg valamelyik buliturista kedveskedett a Fővárosnak – péntek reggel találkoztam először a Kazinczy utcában. Nem örültem, de gondoltam, mindjárt jön a Vihar Kommandó (a népnyelv így becézi az önkormányzati takarítókat), és ennyi a történet. Tévedtem.

(A felvétel a nyugalom megzavarására alkalmas képeket tartalmaz!)

A halmocska másnap is ott mosolygott, ami alapvetően megrendítette az önkormányzati takarítás hatékonyságába vetett bizalmamat. A harmadik napon ismét dokumentáltam a helyzetet, mert kíváncsi voltam, mikor tűnnek el a maradványok.

Persze nem vagyunk egyformák. A legyek például kifejezetten kedvelték, és 500 milliárd légy ugye nem tévedhet. Ahogy melegedett az idő, egyre határozottabb szagot árasztott, de ez láthatóan még azt a ruhaboltot sem zavarta, ami előtt a kupac dekkolt.

Nem hinném, hogy a Főváros egyik kiemelt turistacélpontjában napokig kéne emberi ürüléknek üdülnie a járdán, főleg úgy, hogy ezt a részt az önkormányzat naponta lemosatja. Tegyük hozzá, nem valószínű, hogy a Vihar Kommandó valamiért pikkelne a Kazinczy utca lakóira. Az egyre fogyatkozó, de azért kitartó emberi végtermék sorsa egyértelműen jelzi, mennyit ér, hogy az önkormányzati takarítóbrigád naponta végigviharzik a kerületen.

(A felvétel a nyugalom megzavarására alkalmas képeket tartalmaz!)

Bár a lakók, sőt az ellenzéki képviselők egy része is egyetért azzal, hogy a közterületek takarítása önkormányzati feladat, ez abból fakad, hogy nem ismerik a vonatkozó jogszabályt, ami a társasházakra, illetve az azokban működő üzletekre terheli a járdák tisztán tartását.

Amikor az önkormányzat közel félmilliárdot költ a közterület takarítására, valójában az itt lakóktól veszi el ezt a pénzt, amit részben másra – például a házak felújítására – is lehetne fordítani.

Persze ez a kupac előbb-utóbb el fog tűnni, a probléma azonban marad. Az önkormányzati takarítás bevezetése tűzoltásnak jó volt, hiszen jelentősen csökkentette a gondokat. De át kéne gondolni a kerület takarításának rendszerét, és olyan megoldásokat kidolgozni, ami hatékonyabban biztosítja a kerület tisztán tartását.