BALHÉ A BULINEGYEDBEN

A Bulinegyed ismét kiverekedte magát az újságok címlapjára. Először a kerület korábbi – amúgy jogerősen elítélt – MSZP-s polgármestere, Hunvald György jelentette be, hogy kilép a pártjából, és független polgármester-jelöltként indul. Nem sokkal később, Moldován László, az LMP lemondott budapesti elnöke borította a bilit: ő szintén független polgármester-jelöltként indul helyi civilek és a Puzsér-féle Sétáló Budapest támogatásával.

delacroix-liberty-leading-the-people.jpg  (A kép forrása: https://www.liberty-leading-people.org/)

Mi lesz veled, összefogás?

A dolog pikantériája, hogy a magát demokratikus ellenzéki erőként meghatározó politikai formáció már hónapok óta kampányol a DK-s Niedermüller Péter mellett. A korábbi EP képviselő „az 5 ellenzéki párt” – a DK, a Momentum, az MSZP, a PM és az LMP – tagjaiból verbuválódott csapattal indul neki az őszi választásoknak. Ezt az egységet bontotta meg Hunvald, majd pár nappal később Moldován is.

macs.gif

(A kép forrása: https://66.media.tumblr.com/)

 

Mi a baj Niedermüllerrel?

Elsődlegesen az, hogy az ellenzéki egyeztető tárgyalások közepén, a tavalyi országgyűlési választásokon kapott ruha után összeborulást hirdető baloldal hirtelen hátba szúrta a Jobbikot és az LMP-t, és egy fehér asztal mellett megkötött alku keretében ide ejtőernyőztette polgármester-jelöltnek a DK emberét, aki

1. nem ismeri a kerületet,

2. tavaly rendesen elpáholták a 2. kerületben az országgyűlési választásokon,

3. úgy lett helyi polgármester-jelölt, hogy nem mérettette meg magát a kerületben beágyazott potenciális ellenfeleivel szemben,

4. de cserébe nincs semmilyen városvezetési gyakorlata.

 

ejtoernyos.gif

(A kép forrása: https://www.gifmania.hu/Animalt-Gif-Sport/Animalt-gifek-Skydiving/)

                              Jó, de mennyiben érinti mindez a Bulinegyedet?

Niedermüller, bár azt állítja, hogy „nem a „bulinegyed” felszámolása, megszüntetése a cél”, elkötelezte magát a Bulinegyed beszántásával egyenlő, 24 órai zárás és az airbnb-k – közelebbről nem részletezett – szabályozása mellett. Hab a tortán, hogy emellett arról ábrándozik, hogy az általa kivégezni kívánt Bulinegyed bevételének 50%-át majd visszaszerzi a kormánytól. Sajnos attól tartok, hogy a DK eddigi ilyen irányú próbálkozásainak sikere nem sok reménnyel kecsegtet (legutóbb 113:55 arányban bukott el az ezt célzó javaslatuk a parlamentben.)

Zavar támadt az erőben

És most jön a java. Mint azt Hont András észrevette, az eddig a Bulinegyed mellett kampányoló Momentum is zászlajára tűzte a 24 órai zárást, azaz szép csendben átvették szövetségesük, Niedermüller Péter programját.

Ugyanakkor míg Puzsér főpolgármester-jelöltként teljes mellszélességgel kiáll a Bulinegyed mellett, addig a Sétáló Budapest 2019 azt a Moldován támogatja 7. kerületi polgármester-jelöltként, aki a Bulinegyed beszántásával kampányol. És fordítva: Moldován azt a Puzsért nyomja ezerrel, aki a Bulinegyeddel kapcsolatos pálfordulás miatt ekézi a Momentum helyi jelöltjét.

Hogy a korábban a 24 órai zárás ötletével próbálkozó Hunvald mivel áll elő, azt találgatni se merem.

Mindenesetre bornírt húzásnak tűnik, hogy az ellenzék a kampány nyitó lépéseként átlökte az itteni vállalkozásokat és az itt dolgozókat a Fidesz szavazótáborába.

kenobi2.gif

                                        (A kép forrása: https://giphy.com/)

Miért lett a 24 órai zárás az ellenzék fixációja?

2017-ben tetőztek az overtourismból fakadó problémák a kerületben. Ekkor született az Élhető Erzsébetváros nevű FB-csoport, amelyik a lakosság jogos indulatait meglovagolva, magát a lakosság egyedüli képviselőjeként beállítva bejelentkezett a kerület vezetésére.

Az Élhető Erzsébetváros komoly sajtótámogatást kapott, de mivel a problémák megoldása helyett a helyzet folyamatos élezésére koncentrált, még a Bulinegyedben élők körében is rohamosan csökkent a népszerűsége, amit egyértelműen megmutatott a 24 órai zárásról tartott helyi népszavazás kudarca.

A kerületben egymás ellen induló ellenzéki csoportok most rástartoltak arra az 1953 főnyi, Bulinegyedben lakó választópolgárra, aki a 24 órai zárás mellett szavazott.

freud.jpg

                                                    (A kép forrása: https://i.pinimg.com/)

További gondok

Csakhogy a Bulinegyed nem politikai probléma, és ezért a Bulinegyed működéséből fakadó gondok nem oldhatók meg tisztán politikai eszközökkel.

Jelzi az ellenzék fogalmatlanságát, hogy a polgármester-jelöltek láthatóan nem számolnak azzal, hogy mi van akkor, ha

1. nem lesz többségük a képviselő-testületben,

2. bármennyire is demokratának tartják magukat, nem érzékelik, hogy nem áll majd módjukban kézi vezérléssel irányítani a jogalkalmazók, azaz a hivatal munkáját,

3. sok esetben olyan törvénymódosításokról ábrándoznak, amelyek egyértelműen nem a polgármester, hanem a parlament hatáskörébe tartoznak.

Sajnos azt képzelik, ha új seriffként belovagolnak a kerületbe, minden megoldódik, és láthatóan nincsenek tisztában a polgármester feladatkörével és lehetőségeivel.

serif.gif

                                                      (A kép forrása: https://giphy.com)

Lakószemmel

A helyzet az, hogy az erzsébetvárosiak 80%-át nem érinti a Bulinegyed. Az viszont sokakban felmerül, hogy akarnak-e 5 évre második Esztergomot a kerületből.

Aki már volt olyan testületi ülésen, ahol nem politikai kérdésről kellett dönteni, és végighallgatta az ellenzéki képviselők egymást követő felszólalásait „rohadjonmegafidesz” témakörben, ami kétségkívül a legjobb kezdet ahhoz, hogy bármiféle közösen kiérlelt megoldás szülessen, annak pontos fogalmai vannak az ellenzék kompromisszumkészségéről. Azt csak halkan teszem hozzá, hogy bár a kerületi ellenzék mindenért a Fideszt okolja, ebben a ciklusban ellenzéki többség volt a kerületi képviselő-testületben.

bulinegyed_1.jpg

(A kép forrása:24.hu)

A Bulinegyed egy olyan termék, ami fellőtte Budapestet a világ turistatérképére. Ugyanakkor látni kell, hogy a Bulinegyed sokat változott előnyére. Gyakorlatilag megszűntek a pub-crowlok, jóval kevesebb a legénybúcsús csapat, az önkormányzat rendszeresen takaríttat és határozottan megerősödött a nappali gazdaság. Nyilvánvalóan vannak gondok, de ezek más jellegű problémák, mint amik 3 éve voltak, ezért a programpontokká előléptetett, 3 évvel ezelőtti ötletelések nem fogják megoldani őket. Az itt élőknek nem látványos politikai csatározásokra, hanem a lakók, a vállalkozások és az önkormányzat számára is elfogadható, jól működő megoldásokra van szüksége. Bárki nyeri meg a kerületet, annak a többi hatósággal, a városvezetéssel és a jelenlegi kormánytöbbséggel együtt kell dolgoznia a problémák megoldásán.