A TAKARÍTÁS

A Bulinegyed működéséből két probléma fakad: a szemét és a zaj. Azért érdemes a takarítással kezdeni, mert a tisztaság minden érintett félnek érdeke: a vállalkozóknak, a lakosságnak és az önkormányzatnak is. A kérdés megoldása közben olyan kapcsolatok szövődhetnek, amelyek más problémák esetében is elősegítik a konszenzusos megoldásokat.

Ilyen volt. Ma már sokkal jobb a  helyzet, mert az önkormányzat szombat-vasárnap kivételével minden nap takaríttat, de még ez sem elég.

Kétségtelen, hogy a Bulinegyed működése jelentősen megnöveli a szemét mennyiségét a közterületen, és az se vitatja senki, hogy ennek eltakarítását nem lehet a lakosságra terhelni.

Az önkormányzat első lépésbe ezt úgy akarta megoldani, hogy előírta a kocsmáknak, hogy takarítsák az előttük lévő járdaszakaszt, amivel az a gond, hogy az önkormányzat ugyan előírhatja a kocsmának, hogy takarítsa maga előtt a járdát, de azt már nem írhatja elő a bulituristának, hogy kizárólag kocsmák elé szemeteljen és hányjon. A frekventált részeken a teljes járdát takarítani kell.

Logikus javaslat volt, hogy a vállalkozók kössenek kétoldalú szerződést az önkormányzattal: ez azért jó mert a kétoldalú szerződéseknél a befizetés ugyanúgy számon kérhető, mint a munka elvégzése – szóval ez egy apró lépés lett volna a polgári megoldás felé.

Az önkormányzat ötlete a probléma rendezésére az volt, hogy a kerület vezetése létrehoz egy alapítványt, amibe a vállalkozók tolják a pénzt, ők pedig majd eldöntik, mire költik el. Arról egyelőre semmi hír, hogy milyen arányban kerülnének vállalkozók, ellenzéki pártok, lakók a felügyelő bizottságba, hogy a társadalmi kontroll valamilyen szinten biztosítva legyen – szóval így lényegesen kevésbé lehet ellenőrizni, hogy a lehető legoptimálisabban költik-e el a kitűzött célra a befizetett összeget.

Az se segít, ha összemosódnak a hatáskörök. Ha megnézed a telefonfülke takarítását dokumentáló, azóta készült 2 videót, látni fogod, hogy a különböző szervek hogyan tolják egymásra a ... munkát.

A mi lakóközösségünk egy harmadik utat választott. Úgy döntöttük, hogy megkeressük a házunkban működő kocsmákat, és megkérjük őket, hogy hétvégenként, amikor a legtöbb a szemét, biztosítsák ők a ház körüli járdaszakasz takarítását. Erre nem csak a fokozott terhelés miatt van szükség, hanem azért is, mert az önkormányzat szombaton és vasárnap kizárólag a Kazinczy utca – Király utca – Akácfa utca takarítását tudja biztosítani, mert kevés az embere.

A kocsmákat megkeresni nem volt egyszerű. Először a közös képviselőt kértük meg, hogy cserkéssze be a házunkban működő öt kocsma tulajdonosait, de hetekig nem történt semmi. Ekkor találkoztam Német G. Dániellel, a Night Mayor BUD egyesület vezetőjével, aki mediátorként próbál közvetíteni a vállalkozók és a lakók között.

A 24 órai zárást követelők alapból elutasítják a Night Mayor BUD-dal való együttműködést, mondván, hogy ezt a szervezetet a vendéglátósok hozták létre. Mi viszont abból indultunk ki, hogy a vendéglátósok azért hozták létre ezt az egyesületet, hogy segítsen kezelni a Bulinegyed működéséből fakadó problémákat.

Viszonylag gyorsan sikerült tető alá hozni az érintett kocsmákkal a találkozót, akik elfogadták a hétvégi takarítás ötletét. Német G. Dániel ezt követően megkereste az egyik kerületi takarító céget, ami

napi 300 000 Ft-os árajánlatot adott

a ház körüli, mintegy 250 méteres járdaszakasz takarítására, azaz csaknem heti egymillióért vállalta volna a munkát. Az nyilvánvaló volt, hogy a kocsmák ezt az összeget nem fogják kicsengetni. Úgy tűnt, megfeneklik a project.

De innen szép nyerni.

(A következő posztban innen folytatjuk.)