A NÉLKÜLÖZHETETLEN NYELVTUDÁS LEGENDÁJA

Lehet fikázni a #metoo kampányt, de Budapest jobb hely lett, mint előtte volt. Erre a héten jöttem rá, amikor egy orosz (vagy ukrán) pár veszekedését látva megálltam.

metoo.jpg

(A kép forrása: https://twitter.com/paulalaracroft)

Nem csak én álltam meg: rajtam kívül még hárman figyelték, hogyan alakul a helyzet. Még nem tartott ott, hogy az ember közbe akarjon lépni, de már túl volt azon a határon, hogy elmenjen sima nézeteltérésnek. A nő vadul chatelt a mobilján, a pasi próbálta lebeszélni, róla. Ahhoz messze álltam, hogy pontosan értsem, mi a gond, de egyértelmű volt, hogy a nő olyasmit csinál, amit a pasi nagyon nem akar.

Amikor a férfi átölelte a csajt, aki erre rugdosni kezdte a sípcsontját, egyértelmű lett, hogy ez nem fog békésen rendeződni. Keresgélni kezdtem az agyamban az az öt orosz mondatot, amivel úgy tudom leállítani őket, hogy ne éleződjön a konfliktus (ami mutatja, hogy az utóbbi évtizedekben kicsit berozsdásodott az orosztudásom, de ezzel talán nem vagyok egyedül), mikor a pasi megszerezte és zsebre vágta a nő mobilját. A jelenetet figyelő egyik srác ebben a pillanatban megindult a pár felé, és vele együtt én is, hiszen több embernek nagyobb a visszatartó ereje.

metoo1.jpg

(A kép forrása: https://twitter.com/paulalaracroft)

A srác odaállt az orosz férfi elé, és ékes angolsággal ennyit mondott:

– No! In Hungary no!

Az üzenet átment, mert az orosz megtorpant. Valamit magyarázni próbált, de a srác, folyamatosan hajtogatta:

– In Hungary no! In Hungary no!

Kezet rázott az orosszal, hogy az lássa, nincs gond, bemutatkoztak, de valahányszor az orosz a nő felé próbált fordulni, a srác megismételte:

– In Hungary no! In Hungary no!

metoo2.jpg

(A kép forrása: https://twitter.com/steveasprey/status/899281129135640576)

A nő közben kihasználva, hogy a társa keze foglalt, kiemelte a mobilt a fickó zsebéből, és elhúzott. Amikor az orosz megkísérelt utána menni, a srác elé állt, és kommunikációs stratégiát váltott:

– No problem! – mondogatta vég nélkül.

Egy idő után valóban nem volt, mert a csaj eltűnt szem elől. Az orosz még tipródott kicsit, de feladta és elindult az ellenkező irányba. A srác rám kacsintott, és csak ennyit mondott:

– Ezt itt ne. Szeretem Magyarországot!

A legszebb, hogy pár szavas nyelvtudással is lazán megoldotta a helyzetet.

Tudjuk, hogy a szórakozóhelyek egy részére vigyázó Blue Team rendszeres angol nyelvtanfolyamot tart az embereinek. Azt is tudjuk, hogy az önkormányzat fizeti a közteresek angol nyelvtanfolyamait – és talán már a kerületi rendőrökét is. Tény, hogy minden fillér jó helyre megy, amit nyelvtanfolyamra költünk.

Ugyanakkor annak a közteresnek vagy rendőrnek, aki nem megy oda a Bulinegyed utcáin csapató turistákhoz, és csendesíti le őket, nem a nyelvtudása hiányzik, hanem a töke.

metoo3.jpg

(A kép forrása: https://hu.pinterest.com/pin/575897871092100934/?lp=true)

(A következő posztban innen folytatjuk.)